Mâncarea, alături de religie, limbă și folclor este unul dintre markerii identității etnice a turcilor și tătarilor.

Etnia, istoria de familie și cea regională, sau tradițiile ocupaționale ale celor două comunități, se reflectă și se păstrează, în parte, prin tradițiile gastronomice.

Deasemenea mâncarea vorbește și despre trecutul comun al turcilor și tătarilor, despre originile lor turcice comune în Asia Centrală, despre istoria otomană comună, care îi unește prin apartenența Dobrogei și a Crimeii, teritoriul lor de origine, la Imperiul Otoman și nu în ultimul rând despre religia islamică, pe care o împărtășesc.

Rețetele culinare au fost culese de către Sorina Asan (Uniunea Democrată Turcă din România) și Nida Ablez (Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România), de la membre mai în vârstă ale celor două comunități, printre care și o fostă locuitoare a insulei Ada Kaleh, Mahinur Apostol, care  a dus cu ea în Dobrogea, rețete turcești specifice bucătăriei din insulă. Câteva dintre rețetele turcești dobrogene aparțin lui Nurgean Ibraim şi Nilgün Panaitescu și au fost publicate într-o carte de bucate, semnată de cele două autoare.

Fotografiile care însoțesc rețetele culinare fac parte din arhiva Uniunii Democrate Turce din România și a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România și au fost făcute în timpul în timpul unor festivaluri culinare și a unor întruniri comunitare, organizate în ultimii ani. Ele sunt completate la final de imagini surpinse în aceleași contexte de cercetătorii Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Tulcea, în timpul cercetărilor de teren desfășurate în comunitățile din județul Tulcea.

Karnıyarık / Vinete umplute cu carne.

Ingrediente:

–  500 g carne tocată de vită, 4 vinete, două cepe, 3 roșii, un ardei gras, o căpățînă de usturoi, pătrunjel, sare, piper, ardei iute pentru decor.

Mod de preparare:

Vinetele se spală şi se curăță stil pijama după care se taie în două pe lungime, se sărează și se lasă la scurs circa 30 de minute. Ceapa tocată fin se călește împreună cu carnea cca. 15 minute. Se adaugă ardeiul tocat mărunt și roșiile cubulețe fără coajă și se condimentează după gust. După ce vinetele s-au scurs se prăjesc pe ambele părți la foc mediu. Apoi, se scobesc având grijă să nu se rupă. Miezul de vânătă se toacă mărunt și se adaugă în compoziția de carne. Se pune la foc până scade zeama. Vinetele se așează într-o tavă și peste ele se presară usturoiul pisat se pune compoziția de carne. Se ornează cu felii de roșie și ardei. Se adaugă un pahar cu apă în tavă și se introduce la cuptor pentru douăzeci și cinci- treizeci de minute. Se presară pătrunjel când se servește.

Gül böreğy / Plăcintă trandafir.

Ingrediente aluat:

– 500 g făină, două ouă, o ceașcă cu apă, jumătate de ceașcă cu ulei, un praf de sare, o lingură de oțet.

Ingrediente umplutură:

– 250 g carne tocată de vită, o ceapă, două linguri de ulei, sare, piper, boia de ardei iute.

Mod de preparare:

Se pun două linguri de ulei într-o tigaie, se încinge și se pune carnea tocată și se călește. Se adaugă ceapa taiată mărunt și se condimentează după gust. Se lasă la răcit.

Într-un castron se amestecă făina cernută, apa, ouăle, uleiul oțetul și sarea și se frământă până se obține o cocă elastică. Din coca obținută se fac biluțe. Din fiecare biluță se întinde o foaie subțire peste care se presară umplutura de carne și se rulează. Rulourile se adună spre interior și se formează trandafirul. Când tava s-a umplut cu trandafirii formați, se ung pe deasupra cu ou bătut cu puțin ulei și se dă la cuptorul preîncălzit la 175 grade.

Sucuk (Ghiudem), rețetă specifică turcilor din Ada Kaleh.

Mahinur Apostol, fostă locuitoare a insulei.

Ingrediente și mod de preparare:

Ghiudemul se prepară din carne de berbecuț, 3/4 din întreaga cantitate și 1/4 carne de vițel. Întreaga cantitate de carne se toacă prin mașina de tocat. Între timp se pun la fiert oasele și se prepară o zeamă care se condimentează cu sare, boia dulce și iute, usturoi. Carnea trebuie să aibă destulă grăsime ca să se lege. Peste carnea tocată se adaugă zeama obținută din oasele fierte și se lasă așa peste noapte. A doua zi, compoziția obținută se toacă din nou. Insularii de pe Ada Kaleh tocau carnea de trei ori până devenea o pastă fină. Abia după trei zile compoziția se punea în mațe și se modela în formă de potcoavă. Potcoavele se întind pe o hârtie timp de două zile după care se atârnă la zvântat. După trei zile se înțeapă și se aplatizează cu făcălețul ca să ia forma de potcoavă. Se lasă la zvântat pentru încă zece zile.

Koprıva boranısı (Urzici cu iaurt), rețetă specifică turcilor din Ada Kaleh.

Mahinur Apostol, fostă locuitoare a insulei.

Ingrediente:

– 400g urzici,100 ml ulei, 2 linguri de făină, 5 căței de usturoi, iaurt, sare, piper.

Mod de preparare:

Se iau urzicile, se spală și se fierb în apă cu sare timp de 15 minute. Separat se călește făina în uleiul încins până se obține un rântaș. Se încorporează în rântaș urzicile fierte împreună cu zeama. Într-un castron se zdrobesc cățeii de usturoi și se amestecă cu un pahar mare de iaurt gros. Se pune sosul peste urzici, se toarnă ulei încins și se pune piper pe deasupra.

Kabak / Dovleac fiert

Ingrediente:

– 500 g dovleac, 200g zahăr, 200g nucă măcinată.

Mod de preparare:

Se curăță dovleacul și se taie în cubulețe. Se pune la fiert în puțină apă. Se lasă la fiert și din zeama care rezultă se ia și se pune separat la fiert cu zahărul. Se obține un sirop care se toarnă peste dovleac și se lasă să fiarbă în continuare. Când dovleacul a absorbit toată apa și este moale se ia de pe foc, se presară cu nucă și se pune la cuptor pentru cinsprezece minute. Se servește rece.

Peynirli yoğurtulu lokum (Gogoși cu iaurt și brânză), rețetă specifică turcilor de pe Insula Ada Kaleh.

Mahinur Apostol, fostă locuitoare a insulei.

Ingrediente:

– cca 400 g iaurt acru, 3 ouă,un praf de sare, 500 g brînză telemea preferabil de oaie, o linguriță și jumătate bicarbonat de sodiu stins cu puțin oțet și făină cât cuprinde pentru un aluat moale.

Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele mai puțin brânza rasă care se adaugă la urmă. După ce s-a adăugat și brânza se lasă aluatul la odihnit pentru 15 minute. Aluatul se modeleză în suluri groase după care se taie cât grosimea unui deget. Se răsucește și se prăjește în ulei la foc mic ca să nu rămână crud în interior.

Se servesc cu ayran.

Jöle Ada Kaleh (Jeleu).

Mahinur Apostol, Mahinur Apostol, fostă locuitoare a insulei.

Ingrediente:

– un compot mare de prune, zahăr, sare de lamâie sau zeamă de lămâie, amidon și vopsea alimentară.

Mod de preparare:

Într-un litru de compot (zeama cu fructe) se adaugă o cană de zahăr, un praf de amidon, un vârf de cuțit de sare de lămâie sau zeamă de lămâie și vopsea alimentară de culoare roșie. Opțional se poate adăuga și aromă de trandafiri. În compotul rece se dizolvă amidonul, se adaugă zahărul, vopseaua alimentară și zeama de lămâie. Se pune la fiert. După ce dă în clocot și se îngroașă compoziția se ia de pe foc și se pune în boluri. Se lasă la rece pentru câteva ore până se încheagă foarte bine.

Șeker / Acadele.

Ingrediente:

– un kg de zahăr

– 250 ml apă

– două linguri de oțet

– opțional: colorant alimentar

– cacao sau nucă măcinată.

Mod de preparare:

Într-o cratiță se pune zahărul, apa și oțetul la fiert. Se lasă la fiert până ce compoziția devine sticloasă și face bule de aer. Se ia de pe foc și se toarnă pe o bucată de marmură mare. Când compoziția devine vâscoasă se adună marginile spre interior și se întinde energic. Pe o suprafață verticală se bate un cui mare de cca. 20 de cm care a fost dezinfectat în prealabil. Între suprafața verticală și cui se pune o bucată de lemn melaminat pentru a evita lipirea de perete. Se atârnă compoziția în cui și cu mișcări energice se întinde până devine mată. Dacă se dorește o acadea în două culori, din compoziția mată se desprinde o bucată de mărimea unui măr în care se amestecă colorantul. Din această compoziție se modelează acadele după preferință. De menționat că toate aceste etape se desfășoară într-un ritm alert pentru a evita întărirea precoce a compoziției.

Se servesc reci.

Baklava / Baclava.

Ingrediente:

– 1 ou

– o coajă de ou umplută cu ulei

– 4 linguri de iaurt

– un praf de sare

– făină cât cuprinde

– 500 gr nucă

– coajă rasă de lămâie.

Sirop:

– 600 gr de zahăr

– două pahare de apă

– un pachet zahăr vanilat

– zeama de la o jumătate de lămâie.

Mod de preparare:

Se face un aluat moale care se împarte în biluţe mici. Fiecare biluţă se întinde până obţinem o foaie subţire, avem însă grijă ca diametrul ei să nu fie mare. Cu cât foaia este mai mică cu atât ies baclavalele mai mici şi mai delicate. După ce am întins minim trei foi putem trece la împachetare. Punem prima foaie pe care o ungem cu ajutorul unei pensule cu ulei încălzit; deasupra punem cea de-a doua foaie şi iar ungem cu ulei şi, în sfârşit, punem şi ultima foaie, respectiv cea de-a treia pe care,

de asemenea, o ungem cu ulei. Avem trei foi una peste cealaltă; apucăm foaia de o parte şi de cealaltă şi împăturim spre parte de interior, obţinem aproximativ un dreptunghi. Din dreptunghi prin pliere vom obţine un pătrat. În cele patru colţuri ale pătratului vom pune nucă măcinată marunt. După ce am pus nuca începem să formăm triunghiuri prin plierea colțurilor pătratului. Odată terminată această procedură cu ajutorul unui cuţit tăiem pătratul în triunghiuri (vor rezulta patru triunghiuri) pe care le aşezăm în tavă. Se dă la cuptor la foc potrivit. După ce se rumenesc scoatem tava din cuptor şi aşteptăm să se răcească. Punem şi siropul la fiert. Se pun într-o cratiţă două pahare de apă, cele 600 gr de zahăr, zahărul vanilat şi zeama de la o jumătate de lămâie. Se fierbe siropul până se îngroaşă, apoi se toarnă peste baclavale. Putem presăra deasupra coaja rasă de lâmâie sau fistic, după preferinţă.

Manti.

Ingrediente:

Umplutura:

– 300 gr de carne tocată de vită

– sare, piper după gust

– 1 lingură de ulei.

Aluat:

– 3 ouă

– un pahar de apă

– un praf de sare

– făină cât cuprinde

Mod de preparare:

Se cerne făina într-un bol, se adaugă ouăle, apa, sarea şi frământă coca până la omogenizare iar coca obţinută trebuie să fie un pic mai tare. Se împarte aluatul în patru părţi egale şi se fac bile. Se întind foi la grosimea celor folosite pentru tăieţeii de casă. După ce am întins foaia o tăiem pătrăţele mai micuţe în mijlocul cărora punem carnea. Nu exagerăm cu cantitatea de carne ca să putem împături. Pe fiecare pătrat se aşează carnea şi din pătrat facem mai întâi un triunghi după care îi lipim marginile. Colţurile triunghiului se unesc şi astfel obţinem colţunaşi. Între timp se pune oala cu apă şi puţină sare la fiert. După ce dă apa în clocot se pun colţunaşii la fiert. Se fierb cca. 5-8 minute şi se scot într-un vas din care vor fi serviți. În timp ce fierb colţunaşii se pune o ceaşcă de apă rece în apa fiartă. Asta nu permite aluatului să se lase. Peste colţunaşi se pune după preferinţă ulei încins ori o lingură de unt. Separat se prepară într-un bol doi căţei de usturoi pisaţi cu sare peste care se pune cremă de iaurt. Se pune crema de iaurt peste colţunaţi şi se serveşte după preferinţă, cald sau rece. Se poate orna platoul cu frunze de mentă sau pătrunjel şi putem presăra boia de ardei iute sau dulce.

Pide.

Ingrediente:

Aluat:

– 3 pahare de apă cu făină

– un cub de drojdie

– o ceșcuță de lapte

– o linguriță de zahăr

– un vârf de linguriță de sare

– o ceșcuță de ulei

– un ou

– un pahar de apă călduță.

Umplutură:

– 200 gr carne tocată

– o ceapă

– doi căței de usturoi

– două linguri ulei

– 100 gr de cașcaval ras

– un ou.

Mod de preparare:

Aluat:

Se cerne făina într-un bol. Se face o adâncitură în mijloc și se pune sarea, zahărul, laptele, drojdia, oul, uleiul și apa călduță. Se frământă până se obține un aluat de textură moale. Se acoperă cu un șervet și se lasă la dospit. Când aluatul și-a dublat volumul se împarte în bucăți de mărimea unui ou. Se întind bucățile pe un blat presărat cu făină în formă de bărcuțe. Bărcuțele se așează în tava de cuptor unsă cu ulei. În interiorul bărcuțelor se pune umplutura.

Umplutura:

Se curăță, se spală și se toacă mărunt ceapa care se călește în ulei după care se adaugă carnea tocată. Se asezonează după gust cu sare, piper, cimbru și verdeață. Se adaugă usturoiul tocat mărunt și mai călește un pic. Se adaugă compoziția în fiecare bărcuță, se presară cașcaval ras și se ung marginile cu gălbenuș de ou. Se dă la cuptorul încins la 180 grade pentru 25 de minute. Deasupra se presară pătrunjelul tocat mărunt și un ou ochi. Ca umplutură se mai pot folosi legume, ciuperci, diferite tipuri de brânzeturi, mezeluri sau carne.

Yufka.

Ingrediente:

– carne de pasăre de curte.

Aluat:

– 4 ouă

– o ceaşcă de apă

– un praf de sare

– un kg de făină.

Mod de preparare:

Se spală și se curăță o pasăre de curte. Se pune la fiert și se fierbe până se ia carnea de pe os. Se scoate carnea din zeamă, se pune deoparte și zeama se păstrează pentru mai târziu. Într-un bol se pune jumătate din cantitatea de făină. Se formează un bazin unde se sparg cele  4 ouă, se pune o ceașcă de apă și un praf de sare. Se frământă aluatul până se obține o cocă de consistență elastică. Se împarte aluatul în biluțe din care se întind foi subțiri cu diametrul de cca. 30 de cm. După ce se întind foile acestea se coc. Foile se coc într-o tavă rotundă de aragaz pe foc mic. Se așează o foaie și când aceasta se rumenește pe o parte se adaugă o altă foaie astfel încât fiecare foaie se va coace pe o parte direct la foc iar pe partea cealaltă se va coace la căldura celorlalte. După coacere foile sunt rupte astfel încât să încapă în oala în care vor fi puse la fiert. Se pune pe foc zeama de carne și se introduc foile coapte. După ce s-au înmuiat sunt scoase într-un platou sau tavă. Peste foile înmuiate se pune carnea fiartă și scoasă de pe os, tăiată în bucăți mici. Se introduce tava la cuptor pentru 10-15 minute.

Preparatul se servește atât cald cât și rece.

Bazlama.

Bazlama, Festivalul de Artă Culinară Turcească, organizat la Tulcea, 30 septembrie, 2017. Fotografie realizată de dr. Iuliana Titov și dr. Alexandru Chiselev, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion”.

Çörek.

Çörek, Festivalul de Artă Culinară Turcească, organizat la Tulcea, 30 septembrie, 2017. Fotografie realizată de dr. Iuliana Titov și dr. Alexandru Chiselev, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion”.

Katıklı Gözleme.

Katıklı Gözleme, Festivalul de Artă Culinară Turcească, organizat la Tulcea, 30 septembrie, 2017. Fotografie realizată de dr. Iuliana Titov și dr. Alexandru Chiselev, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion”.

Kürdan Böreği.

Kürdan Böreği, Festivalul de Artă Culinară Turcească, organizat la Tulcea, 30 septembrie, 2017. Fotografie realizată de dr. Iuliana Titov și dr. Alexandru Chiselev, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion”.

Patatesli sariburma.

Patatesli sariburma, Festivalul de Artă Culinară Turcească, organizat la Tulcea, 30 septembrie, 2017. Fotografie realizată de dr. Iuliana Titov și dr. Alexandru Chiselev, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion”.

Saç Pidesi.

Saç Pidesi, Festivalul de Artă Culinară Turcească, organizat la Tulcea, 30 septembrie, 2017. Fotografie realizată de dr. Iuliana Titov și dr. Alexandru Chiselev, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion”.

Sariburma.

Sariburma, Festivalul de Artă Culinară Turcească, organizat la Tulcea, 30 septembrie, 2017. Fotografie realizată de dr. Iuliana Titov și dr. Alexandru Chiselev, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion”.

Sarikli.

Sarikli, Festivalul de Artă Culinară Turcească, organizat la Tulcea, 30 septembrie, 2017. Fotografie realizată de dr. Iuliana Titov și dr. Alexandru Chiselev, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion”.

Soğanlı kolaç.

Soğanlı kolaç, Festivalul de Artă Culinară Turcească, organizat la Tulcea, 30 septembrie, 2017. Fotografie realizată de dr. Iuliana Titov și dr. Alexandru Chiselev, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion”.

Sarmale de Kına Gecesi.

Pregătirea sarmalelor cu ocazia ceremoniei Kına Gecesi, Tulcea, 16 octombrie, 2014. Fotografie realizată de dr. Iuliana Titov și dr. Alexandru Chiselev, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion”.

Yaprak sarmasi.

Yaprak sarmasi, Festivalul de Artă Culinară Turcească, organizat la Tulcea, 30 septembrie, 2017. Fotografie realizată de dr. Iuliana Titov și dr. Alexandru Chiselev, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion”.

Revani.

Revani, localitatea Ciucurova, județul Tulcea, 13 martie 2012. Fotografie realizată de dr. Iuliana Titov și dr. Alexandru Chiselev, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion”.

Sarailie.

Sarailie, Festivalul de Artă Culinară Turcească, organizat la Tulcea, 30 septembrie, 2017. Fotografie realizată de dr. Iuliana Titov și dr. Alexandru Chiselev, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion”.

Tulumba.

Tulumba, Festivalul de Artă Culinară Turcească, organizat la Tulcea, 30 septembrie, 2017. Fotografie realizată de dr. Iuliana Titov și dr. Alexandru Chiselev, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion”.