Pafta 1

Piesă semisferică cu cheutoare-verigă. Partea contrapusă cheutorii este ascuțită. Întregul câmp al paftalei este decorat cu motiv floral-vegetal. Există un prim decor, constând în șase flori cu șase petale, simetric dispuse față de axul longitudinal al piesei, spre margine (trei stânga, trei dreapta, având 0,5cm între ele). Al doilea decor, vegetal stilizat, ocupă câmpul central în întregime, având orientare longitudinală. Execuția este îngrijită. Marginea în formă de chenar este decorată cu brâu perlat, bine conservat. Pe revers, se cunoaște locul unde au fost sudate cele două lamele metalice, acum rupte. Stare de conservare bună. Bronz. Turnare, sudare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, secolul al XVIII-lea.

Descoperită în 1982, com. Târgușor, punct Ester, jud. Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 25514a).

Pafta 2

Pafta discoidală cu decor central. Compusă din două piese circular – discoidale, identice, ce se deosebesc doar prin elementele cheutorilor – cârlig (piesa 1), ce lipsește în totalitate, fiind tăiat, și verigă (piesa 2), din care este ruptă jumătate. Marginile sunt zimțate. Centrul piesei 1 este decorat cu o protuberanță în formă de floare cu șase petale traforate, acest element fiind prins de corpul paftalei printr-un nit. La piesa 2 acest element de decor lipsește. Pe margine se poate observa un brâu de linii incizate – V-uri întoarse – destul de șters, ceea ce sugerează o vechime mai mare a piesei sau o utilizare mai îndelungată. Execuția întregului ansamblu este destul de neglijentă. Pe revers, fiecare din cele două piese are câte două lamele metalice subțiri, sudate pe margine, pentru fixarea capetelor centurii/cordonului. Stare de conservare mediocră. Bronz. Turnare, incizare, nituire.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, prima jumătate a secolul al XVIII-lea.

Descoperită în 1982, com. Târgușor, punct Ester, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 25515).

Pafta 3

Pafta semisferică cu decor central. Compusă din două piese discoidale, ușor foliacee, identice, ce se deosebesc doar prin elementele cheutorilor – cârlig și verigă, ambele lipite ulterior ambutisării. Părțile contrapuse cheutorilor sunt ascuțite. Centrul este decorat cu o protuberanță în formă de floare/rozetă cu nouă petale, încadrată într-un cerc perlat. Marginea este decorată cu un brâu perlat. Între protuberanță și margine lipsește orice alt decor. Pe revers, fiecare din cele două piese are câte o lamelă metalică lată, sudată pe margine, pentru fixarea capetelor centurii/cordonului. Execuție îngrijită. Stare de conservare bună. Bilon argintat. Ambutisare, sudare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, secolul XVIII.

Descoperită în anul 1980, com. Târgușor, punct Ester, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 31303).

Pafta 4

Pafta discoidală cu decor pe toată suprafața. Compusă din două piese circular – discoidale, identice, ce se deosebesc doar prin elementele cheutorilor – cârlig (rupt), și verigă. Părțile contrapuse cheutorilor sunt ascuțite. În centru este ștanțată o protuberanță, în formă de floare/rozetă cu șase petale. Marginea este decorată cu brâu perlat. Câmpul dintre protuberanță și margine este împărțit în opt registre egale, fiecare având o floare cu cinci petale încadrată într-un oval, iar în mijlocul florii un bumb metalic proeminent. Cheutoarea – verigă este mascată de o mică plăcuță (ϕ = 1,3) în formă de rozetă, a cărei suprafață este împărțită în șase registre egale de către un decor compus din linii și puncte. Pe revers, fiecare din cele două piese are câte două lamele metalice subțiri, sudate pe margine, pentru fixarea capetelor centurii/cordonului. Stare de conservare mediocră. Bronz. Turnare, sudare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, secolul al XVIII-lea.

Decoperită în anul 1980,  com. Târgușor, punct Ester, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 31304).

Pafta 5

Pafta discoidală cu decor pe toată suprafața.

Pafta semisferică cu decor radial – subtip cu acoladă. Compusă din două piese semisferice, identice, ce se deosebesc doar prin elementele cheutorilor – cârlig și verigă. În părțile contrapuse cheutorilor se distinge o placă suplimentară, în formă de acoladă, ce se termină cu un vârf ascuțit și este decorată cu diverse motive florale. În centru se află o protuberanță (rozetă) a cărei decor, compus din linii și puncte, împarte suprafața acesteia în opt registre egale. Marginea în formă de chenar este decorată cu un brâu perlat. Protuberanța centrală și marginea sunt unite de șase serii a câte trei linii, unite și paralele (cea din mijloc fiind perlată), ce împart suprafața în șase registre fără decor. Cheutoarea–verigă este mascată de o mică rozetă (ϕ  1,5) a cărei suprafață este împărțită în opt registre egale de către un decor compus din linii și puncte; se remarcă similitudinea decorului acestei plăcuțe cu cel al rozetei centrale. Pe revers, fiecare din cele două piese are câte două lamele metalice subțiri, sudate pe margine, pentru fixarea capetelor centurii/cordonului. Stare de conservare bună. Bronz. Turnare, sudare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

Descoperită în anul 1989, com. Corbu, punct Ghiaurchioi, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar, 36436).

Pafta 6

Pafta semisferică cu decor pe toată suprafața. Compusă din două piese semisferice, identice, ce se deosebesc doar prin elementele cheutorilor – cârlig și verigă. Părțile contrapuse cheutorilor sunt ascuțite. Întregul câmp al paftalei este decorat cu motiv floral, respectiv un grup de trei flori (două dintre ele pot fi identificate ca lalele) ce pleacă în buchet dinspre cheutoare, dezvoltându-se în partea opusă și părțile laterale. Posibil motivul decorativ al arborelui vieții, stilizat. Marginea în formă de chenar este decorată cu brâu perlat. Pe revers, fiecare din cele două piese are câte o lamelă metalică subțire, sudată pe margine, pentru fixarea capetelor centurii/cordonului. Stare de conservare foarte bună. Bronz. Turnare, sudare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, sfârșitul secolului al XVII-lea, începutul secolului al XVIII-lea.

Descoperită în  anul 1989, com. Corbu, punct Ghiaurchioi, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 36442).

Pafta 7

Piesă discoidal-foliacee cu cheutoare–verigă. Partea contrapusă cheutorii este ascuțită. Întregul câmp al piesei este decorat; execuție îngrijită, simetrică. Toată compoziția decorului este exclusiv vegetală. Pe axul central longitudinal se disting două buchete de flori, suprapuse, ce par că pleacă unul din celălalt; floarea de lângă cheutoare ar putea fi o lalea. Cele două buchete au următoarea compoziție: câte o floare mare pe axul central și câte două flori mai mici îndreptate stânga – dreapta, ce ajung până la marginea piesei, umplând astfel întregul câmp. Toate florile au câte trei petale. Cele două lamele metalice de pe partea posterioară lipsesc, se distinge locul unde au fost sudate. Marginea este delimitată printr-un chenar. Stare de conservare foarte bună. Bronz. Turnare, sudare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, secolul al XVIII-lea.

Descoperită în anul 1999, zona Târgușor, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 41305).

Pafta 8

Pafta discoidală cu decor pe toată suprafața – subtip cu acoladă.

Piesă circular-discoidală cu cheutoare–verigă. Partea contrapusă cheutorii are o porțiune suplimentară de material, în formă de acoladă simplă, ce se termină cu vârf ascuțit și este decorată cu motiv vegetal stilizat. Întregul câmp al paftalei este decorat. Central, se distinge o mică floare/rozetă cu șase petale, încadrată de un cerc format din zece perle metalice, situat la 0,2 cm de aceasta, spre margine. Urmează un alt cerc, dezvoltat spre margine, constituit din zece perle metalice, situate la 0,3cm distanță una față de alta, și la aceeași distanță față de primul cerc. Perlele metalice constituente ale acestui decor sunt înconjurate de linii subțiri, greu lizibile, poate constituind un decor vegetal. Marginea în formă de chenar, inclusiv în partea acoladei, este decorată cu un brâu perlat, destul de bine conturat.  Pe revers, lipsește lamela metalică de prindere a centurii/cordonului, nefiind vizibil nici locul de sudare. Stare de conservare bună. Bronz. Turnare, sudare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, secolul al XVIII-lea.

Descoperită în anul 2006, zona Târgșor, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 44365).

Pafta 9

Pafta (1/2) din bronz, traforată; se păstrează piesa cu cîrlig, acesta fiind pe jumătate rupt. Partea contrapusă cheutorii are formă rotunjită trilobată, iar extremitatea se termină cu un element ascuțit, cu trei dinți. Execuție deosebit de îngrijită. Marginea are un chenar compact ce închide câmpul dens decorat, prin traforare și ștanțare. Decor compozit, constând în găuri cu diferite forme, linii drepte sau curbe, volute; în partea centrală s-ar putea decela motivul acvilei bicefale, stilizat. Locul de plecare al cârligului este ornat cu o mică floare cu cinci petale. Pe revers, lipsesc lamelele de fixare a capetelor cordonului. Stare de conservare bună. Turnare, ștanțare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

Descoperită în anul 1980, com. Târgușor, punct Ester, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 25519).

Pafta 10

Pafta discoidală cu decor central. Piesă circular – discoidală cu cheutoare – cârlig, prinsă prin sudare. Întregul câmp al piesei este decorat; execuție îngrijită, simetrică. Toată compoziția decorului este exclusiv florală. Câmpul piesei este împărțit în două registre circulare, inegale ca mărime, separate printr-un chenar subțire cu decor perlat, în prezent tocit. Registrul central cuprinde un element floral, constituit din două rânduri de petale, concentrice, primul din opt petale mărunte, înconjurat de al doilea cu șapte petale mai mari; în centrul acestora, un bumb relativ proeminent. De la acest element pleacă până în primul chenar opt petale mari, având figurate în interstiții elemente florale / vegetale stilizate. Al doilea registru decorativ constă într-o succesiune de douăsprezece secvențe de flori micuțe cu șase petale și bumbi metalici ovali. Cele două lamele metalice de pe partea posterioară lipsesc, se distinge locul unde au fost sudate. Marginea este delimitată printr-un chenar cu decor perlat mărunt. Stare de conservare bună. Bronz. Turnare, sudare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, secolul al XVIII-lea.

Descoperită în anul 1999, com. Târgușor, punct Ester, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 41300).

Pafta 11

Pafta discoidală cu decor pe toată suprafața. Piesă circular – discoidală cu cheutoare – verigă (ruptă parțial). Partea contrapusă cheutorii este ascuțită, având forma unei acolade simple. Întregul câmp al piesei este decorat; execuție îngrijită, simetrică. Compoziția decorului se bazează pe serii a câte șase elemente, cu excepția vârfului acoladei, decorat cu un singur bumb metalic. Central se află un bumb rotund, proeminent, împrejmuit cu un decor geometric radial, ce se continuă cu raze formate din câte două puncte, în număr de șase, ce împart câmpul în șase registre egale. În mijlocul fiecărui registru se află căte o floare/rozetă micuță cu șase petale, formate din perle metalice alăturate. Pe partea posterioară se află două lamele metalice subțiri, sudate, folosite pentru prinderea centurii/cordonului. Marginea este delimitată printr-un chenar cu decor perlat mărunt, mai vizibil în partea acoladei. Stare de conservare bună. Bronz. Turnare, sudare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, secolul al XVIII-lea.

Descoperită în anul 1999,  com. Târgușor, punct Ester, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 41295).

Pafta 12

Pafta semisferică cu decor central – subtip cu acoladă. Compusă din două piese semisferice (dar cu partea centrală apaltizată) identice; cheutorile lipsesc, fiind rupte. Partea contrapusă cheutorii are o placă suplimentară, în formă de acoladă simplă, ce se termină cu un vârf ascuțit. Există un singur registru decorativ, concentrat în primele 2/3 ale piesei, plecând din centru, ultima treime fiind fără decor. În centru este o protuberanță-chaton, inițial poate cu inserție de pastă colorată, de la care pleacă radial zece linii (L = 1,1–1,2), egale și simetric dispuse, până la linia de demarcație, ce împart suprafața registrului decorativ în zece părți egale. Acolada are un decor simetric dispus față de axul piesei, constând din câte șapte bumbi, trei mai mari și patru mai mici. Marginea în formă de chenar nu are decor, inclusiv pe acoladă. Pe revers, la fiecare din cele două piese se păstrează numai câte o lamelă metalică subțire, sudată pe margine (a doua fiind ruptă), pentru fixarea capetelor centurii/cordonului. Stare de conservare mediocră. Bronz. Turnare, sudare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, secolul al XVIII-lea.

Descoperită în anul 1999, com. Târgușor, punct Ester, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 41289).

Pafta 13

Pafta foliformă cu decor central. Piesă de forma foliacee, cu cheutoare – cârlig (ruptă). Partea contrapusă cheutorii se termină cu vârf ascuțit. Întregul câmp al piesei este decorat; execuție îngrijită, simetrică. Decorul constă în elemente florale (două flori trilobate, una în prelungirea celeilate) și vegetale, posibil motivul arborelui vieții. Marginea este delimitată printr-un chenar cu decor perlat, destul de bine păstrat. Pe partea posterioară se află o lamelă metalică subțire, sudată, pentru prinderea centurii/cordonului. Stare de conservare relativ bună. Bronz. Turnare, sudare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, secolele XVII- XVIII.

Descoperită în anul 1988 / com. Târgușor, punct Ester, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 371119).

Pafta 14

Pafta foliformă cu decor central. Compusă din două piese având formă foliacee, identice, ce se deosebesc doar prin elementele cheutorilor – cârlig (rupt) și verigă. Părțile contrapuse cheutorilor se termină cu vârf ascuțit. Central se află un decor ce constă într-o floare/rozetă micuță cu opt petale. Marginea este delimitată printr-un chenar cu două rânduri de decor perlat, destul de bine păstrat. Între decorul central și margine, câmpul pieselor este nedecorat. Pe partea posterioară se află o lamelă metalică subțire, sudată, pentru prinderea centurii/cordonului. Stare de conservare relativ bună. Bronz. Turnare, sudare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, secolele XVII-XVIII.

Descoperită în anul 1988, com. Târgușor, punct Ester, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 37114).

Pafta 15

Pafta discoidală cu decor. Compusă din două piese. Piesa 1 este constituită dintr-un disc metalic principal, lipit printr-o mică tijă de un disc mai mic, ce are rolul de fixare în fanta corespondentă a piesei 2, ce la rândul său este constituită din două discuri egale ca dimensiune. Discul fără rol de prindere, al acesteia din urmă, are 5 perforații, poate utile pentru cusutul piesei de cordon, iar discul cu rol de prindere are executată o fantă în câmpul său, ce are rolul de a încastra discul mai mic al piesei 1. Piesa 1 este decorată în exclusivitate cu mici cercuri poansonate, intenționându-se un motiv floral în centrul discului mare. Piesa 2 are pe marginile ambele discuri un brâu de mici găuri; discul plin este decorat, deasemenea, cu mici cercuri poansonate. Pe revers, fiecare din cele două piese are câte o lamelă de cupru sudată pe margine, pentru fixarea capetelor cordonului. Stare de conservare foarte bună. Bronz. Decupare, ștanțare, lipire.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

Descoperită în anul 1980, com. Târgușor, punct Ester, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 36444).

Pafta 16

Pafta dreptunghiulară cu decor central. Confecționată din metal comun, poleită cu aramă, compusă din două piese dreptunghiulare, identice, ce se deosebesc doar prin elementele cheutorilor – cârlig (piesa 1) și buclă (piesa 2), ambele lipsind. Părțile contrapuse cheutorilor sunt rotunjite. Centrul este decorat cu o protuberanță – rozasă, cu douăsprezece volute. Tot câmpul este decorat, execuția fiind destul de neglijentă. Rozasa centrală este cuprinsă într-un romb, acesta fiind înglobat într-un oval ce se găsește într-o formă geometrică ce respectă cu fidelitate forma paftalei. Spațiul este umplut cu diferite figuri geometrice. Pe revers, lipsesc din turnare lamelele metalice se serveau la prinderea cordonului. Prinderea paftalei de cordon se realiza prin coasere, în acest scop fiind executate câte patru găuri, opozite două câte două, aproape de marginea fiecărei piese. Stare de conservare relativ bună. Turnare, ștanțare, incizare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, prima jumătate a secolului XVIII.

Descoperită în anul 1980, com. Târgușor, punct Ester, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 36441).

Pafta 17

Pafta dreptunghiulară cu decor traforat. Confecționată din bronz traforată, compusă din două piese dreptunghiulare, identice, ce se deosebesc doar prin elementele cheutorilor – cârlig (piesa 1) și buclă (piesa 2), de dimensiuni mari, raportat la mărimea paftalei. Părțile contrapuse cheutorilor formează un ansamblu trilobat, unde cei doi lobi laterali sunt ascuțiți, iar cel din mijloc rotunjit. Decorul câmpului sugerează un copac cu coroana rotundă. Pe revers, lipsesc lamelele metalice pentru fixarea capetelor cordonului. Stare de conservare foarte bună. Turnare, ștanțare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

Descoperită în anul 1980, com. Târgușor, punct Ester, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 31305).

Pafta 18

Pafta semisferică cu decor central. Compusă din două piese semisferice, identice, ce se deosebesc prin elementele cheutorilor – cârlig și verigă. Părțile contrapuse cheutorilor sunt ascuțite. Centrul este decorat cu o protuberanță în formă de floare cu șapte petale. Marginea în formă de chenar este decorată cu un brâu perlat. Între protuberanță și margine lipsește orice alt decor. Pe revers, fiecare din cele două piese are câte o lamelă metalică subțire, sudată pe margine, pentru fixarea capetelor centurii / cordonului. Stare de conservare foarte bună. Bronz. Turnare, sudare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, secolul al XVIII-lea.

Descoperită în anul 1982, com. Târgușor, punct Ester, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 25518).

Pafta 19

Pafta semisferică cu decor central. Compusă din două piese semisferice, identice, ce se deosebesc doar prin elementele cheutorilor – cârlig și verigă. Părțile contrapuse cheutorilor sunt ascuțite. Centrul este decorat cu o protuberanță în formă de floare/rozetă cu șapte petale. Marginea în formă de chenar este decorată cu un brâu perlat, în stare precară de conservare. Pe revers, fiecare din cele două piese are câte o bridă metalică subțire, sudată pe margine, pentru prindere. Stare de conservare bună. Bronz. Turnare, sudare.

Atelier balcanic.

Ev Mediu târziu, Epoca otomană, secolul al XVIII-lea.

Descoperită  în anul 1982, com. Târgușor, punct Ester, jud. Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (nr. de inventar 25511).