Fotografiile și înregistrările surprind momente ale vieții comunitare religioase a turcilor și tătarilor musulmani, rugăciunea de vineri (juma), celebrarea Kurban Bayram-ului (Sărbătoarea Sacrificiului), una dintre cele cele mai importante sărbători ale religiei islamice, alături de Ramazan Bayram (Sărbătoarea Postului); rugăciuni, pelerinaje locale, momente din timpul ceremonialului de căsătorie și circumcizie.

Dintre obiceiurile și sărbătorile laice, imaginile surprind Hıdırlez-ul sau Kıdırlez-ul, sărbătoare legată de anotimpul primăverii, la care se celebrează regenerarea naturii. Iar cea mai veche înregistrare, un film fără sunet din 1979, păstrat în arhiva Televiziunii Române, derulează o întâlnire comunitară din Techirghiol (județul Constanța), cu ocazia unei competiții de küreş (lupte tătărești).

O parte a materialelor au fost adunate în timpul documentărilor de teren, realizate după 1990, în comunitățile de turci și tătari din județul Tulcea, de către cercetătorii Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Tulcea, în timp ce altele fac parte din arhiva Televiziunii Române.

Documentele vizuale sunt însoțite de explicațiile cercetătorului care a realizat documentarea de teren, dr. Iuliana Titov. Perspectiva cercetătorului este completată de privirea din interiorul comunității, prin două eseuri, unul despre tradițiile şi obiceiurile tătarilor din Dobrogea, al scriitorului și etnografului tătar Nevzat Yusuf Sarıgöl și a scriitoarei tătare, Nermin Yusuf; și de un al doilea eseu, despre tradițiile şi obiceiurile turcilor dobrogeni, scrisă de istoricul comunității turce, Mustafa Ali Mehmet.