Ibric / cezre.
Ibricul se particularizează printr-un corp sferic ușor aplatizat, fixat pe o talpă cilindrică, un gât înalt, compus din două forme tronconice rubinate printr-un inel, un cioc și o toartă cu șarnieră, cu profile arcuite, turnate și îmbinate prin cositorire și un capac semisferic cu un ornament compus din elemente cu formă de cilindru, semisferă și bulb. Vasul este în întregime decorat cu motive fitomorfe și geometrice, ordonate pe registre realizate în tehnicile inciziei, răzuirii parțiale a peliculei de argint, pentru a se ajunge la stratul de altă culoare al alamei, niellării anumitor câmpuri ornamentale și poansonării altora.
Atelier urban turcesc.
Material: alamă, argint.
Tehnică: ciocănit, turnat, asamblat prin cositorire, nituit, argintat, incizat, poansonat, niellat, îndepărtarea parțială a peliculei de argint.
Utilizare: ceremonială.
Secolul al XIX-lea.
Comunitatea turcă.
Muzeul de Artă Populară Constanța (nr. de inventar 43).
Pahar / kadeh.
Paharul din alamă se caracterizează printr-o formă tronconică și un capac conic cu buton, fixat în partea superioară. Piesa este argintată și ornamentată cu motive fitomorfe între care se recunosc și chiparoșii. Decorul este realizat în tehnica inciziei (pentru conturarea motivelor) și cea a poansonării (pentru sublinierea formei chiparoșilor și a triunghiurilor celor două benzi ce încadrează câmpul decorului fitomorf). Diferențierea de ordin cromatic a motivelor se realizează prin îndepărtarea peliculei de argint (prin răzuire, hașurare). La baza paharului apare un motiv astral, iar pe capac sunt reluate, într-o altă variantă de dispunere, ornamentele fitomorfe.
Atelier urban turcesc.
Material: alamă, argint.
Tehnică: ciocănit, turnat, argintat, gravat, incizat, poansonat, îndepărtarea parțială a peliculei de argint, hașurat.
Utilizare: ceremonială.
Secolul al XIX-lea.
Comunitatea turcă.
Muzeul de Artă Populară Constanța (nr. de inventar 93).
Ibric / ibrîk.
Ibricul de formă tronconică este decorat integral cu motive florale și fitomorfe realizate prin ștanțare. Prezintă două cercuri metalice și coadă cu mâner de lemn. Pe coadă apare o rozetă gravată.
Atelier rural turcesc.
Material: aramă, lemn, nituri, cercuri metal.
Tehnică: ciocănit, ștanțat, nituit, strunjit.
Utilizare: gospodărie.
Prima jumătate a secolului XX.
Comunitatea turcă.
Muzeul de Artă Populară Constanța (nr. de inventar 9011).
Tavă / sînî.
Tava este realizată din aramă având pereții scunzi și buza răsfrântă. În interior este ornamentată prin incizie cu nouă motive de factură orientală (vasul cu flori, chiparosul, oglinda persană) având în mijloc un motiv solar. Pe buză apar motive liniare oblice. Tava este cositorită în interior.
Atelier urban turcesc.
Material: aramă, cositor.
Tehnică: ciocănit, cositorit, incizat.
Utilizare: gospodărie.
Primul sfert al secolului XX.
Comunitatea turcă.
Muzeul de Artă Populară Constanța (nr. de inventar 2198).
Cutie.
Cutie de toaletă de formă paralelipipedică, din lemn, ornamentată prin tehnica traforajului pe toate lateralele cu două animale fantastice afrontate, între care este ampalsat un cerc stilizat. Capacul este decorat tot prin tehnica traforajului cu motive florale și vegetale stilizate sub care se află o pânză (inițial pânza a avut culoarea roșie, dar în urma trecerii timpului și datorită uzurii funcționale a devenit maro). Piesa are pereți dubli, interiorul este compartimentat în trei, iar pe capac se află o mică oglindă.
Proveniență: Dobrogea.
Primul sfert al secolului XX.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar L1893).
Cutie.
Piesă de uz personal, din lemn, de formă paralelipipedică, cu picioare. Pe față și pe părțile laterale este decorat cu un chenar ornamentat cu motive florale și vegetale pe fond hașurat. Capacul se deschide prin apăsarea unui resort. În interior, cutia este împărțită în două compartimente.
Proveniență: Dobrogea.
Primul sfert al secolului XX.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar L1894).
Vas mare de alamă.
Obiect mare de alamă, folosit pentru lichide. Obiect din aramă, folosit pentru lichide. Vas cu fundul bombat, cu baza mare, îngustându-se spre gură, cu toartă lată prinsă de la mijlocul vasului, apoi turtită până la bază și ornamentată prin ciocănire, până la buză unde se bifurcă înconjurând jumătate din gura vasului. Buza este ușor evazată și prevăzută cu cioc lat. La baza gâtului este decorată cu trei cercuri.
Proveniență: Medgidia.
1850-1875.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar L2236).
Cană de aramă.
Vas de aramă folosit în gospodărie pentru păstrat lichide. Vasul are baza largă, micsorându-se spre mijlocul vasului apoi crește iar și se micșorează către gâtul îngust și lung. Ciocul pornește de la baza gâtului și este lat și în afară. Toarta este prinsă la baza vasului și ciocănită până la mijlocul vasului, iar în partea de sus se bifurcă pe gât și este prinsă cu două nituri. Baza gâtului este decorată cu trei cercuri.
Proveniență: Dobrogea.
1850-1875.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar L2240).
Căldărușă de aramă.
Vas din aramă folosit în gospodărie pentru ținut lichide. Vasul are baza lată, apoi se îngustează către mijloc și se măreste către buză. În partea superioară sunt amplasate de o parte și de alta două urechiușe de care este prinsă toarta. Decorul geometrizant este amplasat pe întreaga suprafață a vasului.
Proveniență: Peninsula Balcanică.
Ultimul sfert al secolului al XIX-lea.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar L2248).
Sahan.
Vas cu capac, din aramă, folosit în gospodărie pentru servirea și păstrarea alimentelor. Farfuria este de formă rotundă, adâncă și cu buza lată, nedecorată. Capacul are forma unui clopot și se termină în partea de sus cu un buton pentru prins cu mâna, și acesta este lipsit de decor.
Proveniență: Dobrogea.
1850-1875.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar L3164).
Ibric.
Piesă din aramă folosită în gospodărie pentru încălzit ceaiul. Baza vasului este îngustă, lărgindu-se către pântec și apoi din nou îngustându-se către gâtul subțire și înalt. De pântec este prinsă teava prin care curg lichidele decorată prin tehnica gravării cu un ornament floral, vârful țevii pare a fi un boboc de floare. În partea opusă este prinsă toarta care se bifurcă în zona gurii pentru a putea fi prinsă cu nituri și care are un braț atașat pe capacul vasului, prinsă tot cu nit. capacul este alungit, gol pe interior, ornamentat pe întreaga suprafață cu motive geometrice și prevăzut în partea de sus cu un buton pentru prinderea cu mâna. Pântecul vasului este ornamentat cu un decor floral, posibil și o inscriptie în limba turcă, gravat, dar datorită uzurii funcționale nu se mai poate vedea bine, apoi este ornamentat cu registru de X-uri încadrat de câte trei linii circulare. Deasupra acestor linii se mai află niște ornamente gravate dar care nu pot fi distinse clar.
Proveniență: Dobrogea.
Ultimul sfert al secolului al XIX-lea.
Comuniattea turcă
Deținător: Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar L3251).
Ibric.
Vas din alamă folosit pentru păstrat lichidele. Vasul are baza largă, micsorându-se spre mijlocul vasului apoi se micșorează către gâtul îngust și lung ce se lărgește către gură și care este prevăzut cu cioc lat pentru curgere. Toarta este prinsă la baza vasului și ciocănită până la mijlocul vasului, iar în partea de sus se bifurcă pe gât și este prinsă cu două nituri.Partea inferioară este ornamentată prin ciocănire, iar în partea de sus sunt gravate linii circulare și motive geometrice, dar care nu se mai disting clar datorită uzurii funcționale.
Proveniență: Dobrogea.
Secolul XX.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar L6317).
Vas cu capac și strecurătoare.
Vasul pentru gătit pește este de formă ovală fiind compus din trei piese: vas, suport interior și capac. Vasul prezintă două mânere circulare prinse de perete prin 4 nituri, are pereți înalți cu marginea rotunjită, îndoită în exterior. Suportul interior este perforat precum o sită și are două benzi de tablă lipite, arcuite în partea superioară, cu care se prinde pe sub mânere de vas. Capacul are marginea teșită spre exterior dar puțin ridicată pentru a se etanșeiza vasul propriu-zis, este puțin bombat în partea centrală având atașat un mâner de formă dreptunghiulară prins prin două nituri. În interior culoarea este gri metalic iar pe exterior este culoarea aramei.
Proveniență: Dobrogea
Ultimul sfert al secolului al XIX-lea.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar L7253).
Strecurătoare.
Piesa reprezintă o strecurătoare de forma unui lighean, cu partea inferioară perforată iar partea superioară terminată cu o margine îndoită în exterior. De o parte are prins cu un nit un cârlig şi de acesta un anou pentru a putea fi atârnată în cui. Partea perforată este delimitată de cea superioară printr-un brâu.
Proveniență: Dobrogea.
Prima jumătate a secolului XX.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar L7257).
Șervet.
Șervet de formă pătrată din bumbac țesut în 2 ițe cu broderie orientală în 2 fețe din borangic și fir metalic. În fiecare colț este dispus câte un vrej cu frunze și flori încadrat de un chenar subțire. Cromatica: alb, roșu, verde și auriu.
Proveniență: Constanța.
Ultimul sfert al secolului al XIX-lea.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar Ti264).
Șervet.
Șervet de formă pătrată din bumbac țesut în 2 ițe cu broderie orientală în 2 fețe din fir metalic. De jur împrejur este ornamentat cu un motiv fitomorf stilizat reprezentat de un vrej cu frune și flori. Cromatica: alb, violet, roz, negru și verde.
Constanța.
Ultimul sfert al secolului al XIX-lea.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar Ti268).
Ștergar.
Ștergar din bumbac țesut în 2 ițe cu broderie orientală din lână și beteală. Decorul fitomorf, reprezentat de vița de vie cu struguri, este dispus la capete, pe două rânduri. Cromatica: alb, mov, albastru, negru, galben și verde.
Proveniență: Constanța.
Ultimul sfert al secolului al XIX-lea.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar Ti279).
Peșchir.
Piesă de formă dreptunghiulară din borangic țesută în 2 ițe cu broderie orientală din bumbac și mătase vegetală. La capete este dispus decorul fitomorf reprezentat de câte 5 vase cu flori. Cromatica: alb, roșu, galben, verde, albastru, mov și roz.
Proveniență: Medgidia.
Ultimul sfert al secolului XX.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar Ti2042).
Peșchir.
Piesă de formă dreptunghiulară din bumbac, țesută în 2 ițe cu broderie orientală din fir metalic. Decorul, dispus la capete, este reprezentat de motive fitomorfe – frunze de viță și chiparoși. Cromatica: alb, negru, verde, cărămiziu, ro, mov, albastru, auriu.
Proveniență: Ada Kaleh.
Primul sfert al secolului XX.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar Ti2781).
Peșchir.
Piesă de formă dreptunghiulară din borangic țesută în 2 ițe cu broderie orientală din bumbac și mătase vegetală. La capete este dispus decorul fitomorf reprezentat de câte 5 vase cu flori. Cromatica: alb, roșu, galben, verde, albastru, mov și roz.
Proveniență: Medgidia.
Primul sfert al secolului XX.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar Ti2778).
Față de masă.
Piesă decorativă de interior, de formă pătrată, decorată de jur împrejur cu un chenar cu inscripție, cu un registru decorat cu motive florale și reprezentări ale semilunei. În centru, într-un octogon este înscrisă o stea cu opt colțuri ce are în centru o inscripție.
Proveniență: Turcia.
Secolul XX.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar TS3044).
Vas încălzitor.
Vas din cupru folosit pentru încălzirea locuinței. Este compus din trei piese, un suport cu trei picioare, un vas de formă tronconică și un capac.
Proveniență: Turcia.
A doua jumătate a secolului XX.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar TS3841).
Sahan.
Obiect de uz casnic din aramă, format din două piese, un vas cu capac. Capacul are formă de con și este prevăzut cu un buton pentru prindere, iar marginea vasului are un decor dantelat.
Proveniență: Ada Kaleh.
A doua jumătate a secolului XX.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar TS4008).
Tavă.
Obiect de uz casnic, din aramă, de formă circulară, decorată central cu motive vegetale, motivul tablei de șah, toate acestea înscrise întru-un cerc decorat cu petale. Marginea tăvii este ondulată.
Proveniență: Ada Kaleh.
Primul sfert al secolului XX.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar Ti4054).
Zaharniță.
Obiect de uz casnic, din aramă, format din două piese: un vas circular cu decor vegetal și geometric (pomul vieții, boboci, ace de brad, vrej, arc de cerc, linie curbă), dispus pe patru registre, acoperind întreaga suprafață a vasului și capac de formă circulară, alungit și terminat cu o semilună și o stea. Capacul este decorat cu aceleași motive florale ca și vasul.
Proveniență: Ada Kaleh.
Primul sfert al secolului XX.
Comunitatea turcă.
Muzeul Național al Țăranului Român (nr. de inventar TS4055).